Přes 200 vysoce kvalitních italských vín s dodáním do 10 dnů !

OCET BALSAMIKOVÝ Z MODENY MOSTO SACRO 8LET 250ml

Neohodnoceno
 
 

Aceto balsamico di Modena "Mosto Sacro" zrál v dubových sudech 8 let. Nese oficiální označení kvality "Garant Consorzio aceto balsamico di Modena"

Dostupnost Skladem (89 ks)
399 Kč / ks    
Kód produktu 37840
Výrobce Alis S.r.l.
Kategorie Olivové oleje a octy balsamiko
 

oficiální značka kvalityOblast původu: extrahované z hroznů pěstovaných v Emilia Romagna
Zrání: v sudech z dubového dřeva
Barva: tmavě hnědá lesklá
Hustota: optimální pro použití jako přísada
Vůně: příjemná a pronikavá
Chuť: sladká a kyselá
Použití: syrové maso, ryby, sýry a saláty, ve směsi s několika kapkami extra panenského olivového oleje, v kombinaci s čokoládovou zmrzlinou....
Kyselost: 6%
Složení:
vařený hroznový mošt, vinný ocet, barvivo E150d, antioxidant: Oxid siřičitý

V Itálii nenajdete člověka, který by ve své kuchyni nepoužíval vyhlášenou specialitu své země – balsamikový ocet. Nejznámějším místem výroby této pochoutky je italská vinařská oblast Modena, kde se tajemství produkce traduje už téměř 900 let.

Výroba začíná  šetrným prohřátím moštu bílé odrůdy Trebbiano z Modeny nebo z Emillia. Mošt se tak dlouho koncentruje až je z něj sirup. Ze 100 litrů moštu vnikne jen několik litrů octu. V dřevěných sudech pak trvá minimálně 3 roky, než balsamikový ocet dokončí svoje dvě kvašení. Platí pravidlo – čím déle ocet zraje, tím je kvalitnější a pochopitelně i dražší. Pokud na takovém výrobku najdeme označení Aceto balsamico tradizionale, dostává se nám do rukou výrobek, který zraje minimálně 12 let. Existují i octy mnohem starší (až do 100 let), jejich cena se však pohybuje v tisících dolarů.

Rozdíl v chutích u takto starých octů je velký - starší balsamica jsou sladší a jemnější oproti mladším výrobkům, které jsou typické svou kyselou příchutí.

Vzhledem k tomu, že jakákoli tepelná manipulace ovlivňuje chuť tohoto výrobku (vyvařuje se typická kyselost), používají se balsamikové octy výhradně pro přípravu studených jídel, u teplé kuchyně pak až na závěr přípravy pokrmu.
Octy mají skutečně široké použití – ochucují se jimi ryby, zelenina, ovoce, omáčky… Ať už používáme balsamikový ocet jakékoli cenové relace, platí jedna zásada– čím méně, tím lépe (nadměrným množstvím tohoto octa můžete jídlo doslova zničit).

Balsamikový ocet v originálním balení může být skladován velmi dlouhou dobu. Pokud zůstane láhev nějakou dobu otevřená, kyslík neovlivní (na rozdíl od olejů a jiných tuků) jeho kvalitu. Nejlépe však uděláte, když je umístíte na chladné a tmavé místo.