🎄 Poslední objednávky s garancí doručení do Štědrého dne přijímáme 18. 12., od 14.12. stihneme dodat pouze zboží, které máme SKLADEM. Děkujeme za pochopení!

OCET BALSAMIKOVÝ tmavý krémový 250 ml

Kód: 42289
149 Kč / ks 133,04 Kč bez DPH 59,60 Kč / 100 ml
Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do:
29.12.2025

Tmavý balsamikový ocet s krémovou konzistencí. Krémové balzamico tmavé doporučujeme na zeleninu, jahody, zmrzlinu k sýrům především k Parmigiano Reggiano. Má kulatou sladko - kyselou chuť.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení:

Vařený hroznový mošt 77%, balzamikový ocet z Modeny CHZO 20% (vinný ocet, zahuštěný hroznový mošt, barvivo: E150d), modifikovaný kukuřičný škrob.

Výživové údaje na 100 ml:

Energie 1106 kJ / 260 kcal, Tuky 0,0 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g, Sacharidy 63,0 g z toho cukry 59,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,1 g. 

Alergeny:

Oxid siřičitý a siřičitany.

Před použitím důkladně protřepejte. Po otevření uchovávejte v chladničce.

V Itálii nenajdete člověka, který by ve své kuchyni nepoužíval vyhlášenou specialitu své země – balsamikový ocet. Nejznámějším místem výroby této pochoutky je italská vinařská oblast Modena, kde se tajemství produkce traduje už téměř 900 let.

Výroba začíná  šetrným prohřátím moštu bílé odrůdy Trebbiano z Modeny nebo z Emillia. Mošt se tak dlouho koncentruje až je z něj sirup. Ze 100 litrů moštu vnikne jen několik litrů octu. V dřevěných sudech pak trvá minimálně 3 roky, než balsamikový ocet dokončí svoje dvě kvašení. Platí pravidlo – čím déle ocet zraje, tím je kvalitnější a pochopitelně i dražší. Pokud na takovém výrobku najdeme označení Aceto balsamico tradizionale, dostává se nám do rukou výrobek, který zraje minimálně 12 let. Existují i octy mnohem starší (až do 100 let), jejich cena se však pohybuje v tisících dolarů.

Rozdíl v chutích u takto starých octů je velký - starší balsamica jsou sladší a jemnější oproti mladším výrobkům, které jsou typické svou kyselou příchutí.

Vzhledem k tomu, že jakákoli tepelná manipulace ovlivňuje chuť tohoto výrobku (vyvařuje se typická kyselost), používají se balsamikové octy výhradně pro přípravu studených jídel, u teplé kuchyně pak až na závěr přípravy pokrmu.
Octy mají skutečně široké použití – ochucují se jimi ryby, zelenina, ovoce, omáčky… Ať už používáme balsamikový ocet jakékoli cenové relace, platí jedna zásada– čím méně, tím lépe (nadměrným množstvím tohoto octa můžete jídlo doslova zničit).

Balsamikový ocet v originálním balení může být skladován velmi dlouhou dobu. Pokud zůstane láhev nějakou dobu otevřená, kyslík neovlivní (na rozdíl od olejů a jiných tuků) jeho kvalitu. Nejlépe však uděláte, když je umístíte na chladné a tmavé místo.

Doplňkové parametry

Kategorie: Italský ocet - BALSAMICO
Hmotnost: 0.3 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.

Používáme ověření věku Adulto