Pokud chcete ochutnat Itálii, jezte a pijte to, co mají doma opravdoví Italové. Přes 200 vysoce kvalitních italských vín s dodáním do 10 dnů!

OCET BALSAMIKOVÝ Z MODENY 12 LET 100 ml

 
 

Tradiční balzamikový ocet vyroben z vařeného hroznového moštu, přirozeně fermentován a zrán a postupně koncentrován 12 let.

Dostupnost Dodání do 10 dnů. (2 ks)
Můžeme doručit do
19.12.2024
Měrná cena 18 500 Kč / 1 l
Cena 1 651,79 Kč bez DPH
1 850 Kč / ks    
Kód produktu 38103
Kategorie Olivové oleje a octy balsamico
 

Tradiční balzamikový ocet vyroben z vařeného hroznového moštu, přirozeně fermentován a zrán a postupně koncentrován 12 let.

Barva je tmavě hnědá a lesklá, konzistence hustá. Výrazné, komplexní a pronikavé aroma, s příjemnou kyselinkou a harmonickou chutí.

Bez přídavku aromatických látek.

V Itálii nenajdete člověka, který by ve své kuchyni nepoužíval vyhlášenou specialitu své země – balsamikový ocet. Nejznámějším místem výroby této pochoutky je italská vinařská oblast Modena, kde se tajemství produkce traduje už téměř 900 let.

Výroba začíná  šetrným prohřátím moštu bílé odrůdy Trebbiano z Modeny nebo z Emillia. Mošt se tak dlouho koncentruje až je z něj sirup. Ze 100 litrů moštu vnikne jen několik litrů octu. V dřevěných sudech pak trvá minimálně 3 roky, než balsamikový ocet dokončí svoje dvě kvašení. Platí pravidlo – čím déle ocet zraje, tím je kvalitnější a pochopitelně i dražší. Pokud na takovém výrobku najdeme označení Aceto balsamico tradizionale, dostává se nám do rukou výrobek, který zraje minimálně 12 let. Existují i octy mnohem starší (až do 100 let), jejich cena se však pohybuje v tisících dolarů.

Rozdíl v chutích u takto starých octů je velký - starší balsamica jsou sladší a jemnější oproti mladším výrobkům, které jsou typické svou kyselou příchutí.

Vzhledem k tomu, že jakákoli tepelná manipulace ovlivňuje chuť tohoto výrobku (vyvařuje se typická kyselost), používají se balsamikové octy výhradně pro přípravu studených jídel, u teplé kuchyně pak až na závěr přípravy pokrmu.
Octy mají skutečně široké použití – ochucují se jimi ryby, zelenina, ovoce, omáčky… Ať už používáme balsamikový ocet jakékoli cenové relace, platí jedna zásada– čím méně, tím lépe (nadměrným množstvím tohoto octa můžete jídlo doslova zničit).

Balsamikový ocet v originálním balení může být skladován velmi dlouhou dobu. Pokud zůstane láhev nějakou dobu otevřená, kyslík neovlivní (na rozdíl od olejů a jiných tuků) jeho kvalitu. Nejlépe však uděláte, když je umístíte na chladné a tmavé místo.

Hmotnost 0.4 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: